Прво завичајно удружење Кос. Митровчана у Београду, основано је далеких двадесетих година прошлог века. Основала га је група студената из КиМ на Београдском унуверзитету. Основни циљ оснивања овог удружења је био очување и неговање духовне и културне традиције грађана Косовске Митровице у Београду.

Данас у Београду живи око десет хиљада људи са својим породицама који су родом из Косовске Митровице и Митровачког региона. Ми смо наставак те врсте које је основано као грађанско и невладино удружење, ради неговања и очувања духовне и културне традиције Српског народа са КиМ, наших родбинских и кумовских веза са нашом матицом као и хуманитарним деловањем.

РТВ Крагујевац је право по доласку из Свете Земље Израиља пошла са нама на КиМ да присуствује на Светој Божијој служби о великом празнику Св. Стефану Дечанском у манастиру Високи Дечани 24.11.2012., и да после тога посети још неколико светиња на КиМ и да направе једну документарну репортажу о светињама на КиМ која је приказана у оквиру емисије Шумадијски праг на Косову.

Света Гора Maj 2018.
Света Гора Maj 2017.