Траговима српске културе и духовности кроз Албанију - септембар 2014.

Са благословом Оца Иринеја, настојатеља манастира Светог Јована Владимира у Елпасану, од 11. до 14. септембра посетили смо некада стару српску земљу Албанију.

На том дивном путу посетили смо манастир Куманицу, древни град Скадар где смо посетили знаменитости, српску школу и донирали јој помоћ. Ту смо срдачно дочекани од наших домаћина из удржења Срба "Розара - Морача" у Скадру.

После Скадра, траговима српске културе, посетили смо градове Крују, Тирану и Елбасан. У Тирани смо посетилидве православне цркве и целивали мошти Светог краља Јована Владимира и Козме Етолског. У Елбасану смо били у недељу присутни на литургији у манстиру Св. краља Јована Владимира.

Из Албаније смо наставили пут према Косову и Метохији. Дошли смо у вечерњим часовима у манастир Дечане и поклонили се пред кивотом Светог Стефана Дечанског. Даље нас је пут одвео до мајке свих цркава, Пећке патријаршије. Поколнили смо се и целивали Свете иконе.

Са благословом Мајке Божије Пећке наставили смо пут према Београду.