Од 28. априла до 3. маја 2014. године у организацији Завичајног удружења Косовско Митровчана Дмитровица из Београда посетили смо у оквиру поклоничког путовања Свету Гору Атонску. Поред српског манастира Хиландара посетили смо и многе друге светогорске манастире и скит Св. Андреја Првозваног близу Кареје. Обишли смо и Посницу и Патерицу Светог Саве, као и келију Панагуду чувеног старца Пајсија Светогорца, у непосредном окружењу манастира Кутлумуш. Групу од 17 поклоника је духовно предводио протојереј-ставрофор отац Михаило Арнаут, из цркве Светог Марка у Београду. На овом дивном путовању били смо и крај извора свете воде у цркви св. Павла крај Јерисоса. Имали смо необичне сусрете са природом, људима и животињама на Светој Гори Атонској. Најупечатљивији је био сусрет са атаманима и козацима испред руског манастира Светог Пантелејмона, који су ослобађали Крим. Посетили смо Богородичин извор у Манастиру Ивирон, а у параклису католикона целивали смо приближно 250 честица светих моштију. Напослетку нашег путовања посетили смо Српско војничко гробље - Зејтинлик у Солуну где смо присуствовали помену страдалницима из Првог светског рата, као и цркву св. Димитрија и његове чудотворне и целебне мошти. На ходочашћу великој светињи задобисмо обилату благодат Божију. Збогом остајте до следећег одласка на Свету Гору Атонску!

И увек ћемо се враћати путевима Светих Немањића кроз Свету Гору.
Нека Господ Бог благослови Српску културну баштину, Српске земље и сав Српски род кроз векове.
Амин.